O nas

Zapraszamy Cię

do wyjątkowej serbskiej restauracji, w której skosztujesz potraw pochodzących z tego wspaniałego bałkańskiego kraju.

Przedstawiamy naszego mistrza!

rodowity Serb Goran Milošević

właściciel, szef kuchni, nieodłączny element Karczmy w Polsce mieszkający od 25 lat.

Był szefem kuchni w wielu warszawskich restauracjach, m in. Słynnej Banja Luki na Puławskiej (od samego początku i do końca jej trwania).

Swoją otwartością i charakterem pokazał Polakom, co to jest Serbia, a ogromnym doświadczeniem i talentem kulinarnym nauczył i cały czas nas uczy bałkańskiej kuchni i obyczajów.

Bez niego nie byłoby tego miejsca.

Dobrodošli u Guču

wyjeżdżając z Warszawy krajową ‘7’ w miejscowości Grzędy/ k Tarczyna znajduje się bardzo niepozorny, zielony budynek..

„To chyba ta Serbska Karczma”

mówią nasi goście, zanim trafią do nas na parking.

Zgadza się – to Ta Serbska Karczma!

Mimo, że miejsce nie przyciąga wyglądem zewnętrznym, w środku ma prawdziwy i niepowtarzalny klimat bałkański, poczujecie to tylko gdy otworzycie nasze drzwi.

U progu przywita Was obsługa, prawdopodobnie oryginalna, serbska.

Zanim dostaniecie menu, które będzie dla Was mniej lub więcej zrozumiałe, zapytajcie kelnera czego moglibyście spróbować..

A jest czego spróbować! Pljeskavica, ćevapcici, mešano meso- typowe dania kuchni bałkańskiej, których grzechem jest nie skosztować. Oprócz wspaniałych dań z wołowiny, baraniny, jagnięciny, cielęciny, drobiu i wieprzowiny, serwujemy również ryby i owoce morza, oryginalne sery i wędliny, dodatki, sałatki, oraz chleb świeżo przez nas wypiekany. Ciężko nie znaleźć czegoś, co zaskoczy Wasze podniebienie!

Latem, w każdą niedzielę możecie spróbować u nas PROSIAKA z rożna… ale nie trzeba czekać do lata! Możemy go upiec na zamówienie, idealnie będzie pasować jako niespodzianka na Waszym przyjęciu okolicznościowym czy po prostu jako danie dla większej grupy. A dla zwolenników bardziej wyszukanych smaków proponujemy pieczone na rożnie JAGNIĘ. Takie rarytasy tylko w Karczmie GUČA.

A dla duszy i lepszego trawienia, oczywiście oryginalne wino, rakija i piwo… i cudowna bałkańska muzyka w tle, z trąbkami, czyli dumą Serbii i serbskiej GUČY.

Nasza duma, naš ponos

Mamy wiele powodów do dumy.

Przede wszystkim udało się nam stworzyć miejsce, do którego ludzie chętnie wracają. I to nie jest takie oczywiste, bo to nie Warszawa, tylko wieś, Grzędy pod Tarczynem. Jesteśmy dumni z tego, że ludzie doceniają nasze starania. Nigdy nie będziemy perfekcyjni, ale zrobimy wszystko, aby nasz Gość czuł się jak u siebie w domu.

Naszym gościem jest również niepodważalny autorytet i krytyk kulinarny Robert Makłowicz. Nawet napisał na swojej stronie internetowej o nas felieton. Tomasz Jakubiak, również znany, wybitny kucharz nakręcił u nas w Karczmie jeden z odcinków swojego programu „Sztuka Mięsa”, sezon 2. Zostaliśmy wyróżnieni w prestiżowym „żółtym przewodniku GAULT & MILLAU 2019”.

Wielu bloggerów również napisało o nas dobre słowo, za co dziękujemy. Duma nas rozpiera mając takich Gości.

Poczuj słoneczne Bałkany

przeczytaj opinie

Co o nas mówią klienci

Wspaniałe miejsce! Atmosfera swobodna - można przyjść zarówno z rodziną jak i znajomymi, każdy będzie się czuł tu dobrze. Obsługa bardzo miła i pomocna, z dużym zaangażowaniem podchodzi do każdego klienta. Dania wyśmienite, zawsze smacznie i świeżo. Porcje duże, a ceny niewygórowane. Zdecydowanie polecam karczmę Guča!

Pani Monika - FB

Bardzo tęsknię za Serbią, a tutaj poczułam się jakbym znowu w niej była! Cudowne miejsce, obsługa najmilsza na świecie, a jedzonko przepyszne 🙂
Do tego zimny Jelen i bałkańska muzyka na żywo! I te wszystkie serbskie detale w wystroju, zdjęcia, naczynia, kilimy, itd.. Miłość od pierwszego wejrzenia <3 Będę wracać do końca świata!!!

Pani Diana - FB

Co to była za uczta... Czułem się jak u najbardziej gościnnej cioci albo babci, i to w samym sercu Serbii 😉 . Widać od razu na wejściu serce i rodzinność która jest przelewana na nas- Gości. Fantastyczna atmosfera i miejsce. Uprzyjemniliscie nam podróż z lotniska do Krakowa w tak fatalnej pogodzie ... to chyba dzięki tej kawie po Serbsku na koniec ...:D . Dzięki , jestescie już w moim kajeciku kulinarnych miejsc wyjątkowych 😉 . Pozdrawiam, PS

Pan Piotr - FB

Karczma, ale dlaczego Guča?

Każdemu Serbowi to nie krew w żyłach płynie, ale trąbki grają.

Guča

to niewielka miejscowość w Serbii, położona 160km od Belgradu.

Otóż odbywa się tam jedyny w swoim rodzaju festiwal Trębaczy, tzw. SABOR TRUBAČA, na którym odbywa się konkurs o prestiżową złotą trąbkę.

Festiwal odbywa się co roku, w pierwszej połowie sierpnia i trwa od czwartku do niedzieli. Przyjeżdżają tam turyści z całego świata, a podobno nawet jest ich milion! Polacy oczywiście też.

Nie zabraknie tam również koncertów znanych gwiazd bałkańskiej sceny muzycznej tj CECA, ACA LUKAS, czy Goran Bregović.
Oczywiście nie samym festiwalem żyje GUČA..
Pečenje.. czyli pieczone na rożnie prosiaki oraz jagnięcina. Jest tam ich setki! I grill. Całe ulice grilla. Niczym na słynnej roštilijadzie w Leskovcu.
A do tego rakija, wino i piwo, oraz tańczący do trąbek ludzie- od małych do starych, od biednych do bogatych. Tam nie ma podziałów.

Dlatego nazywamy się GUČA. Chcemy pokazać Wam inny świat, w którym oprócz oryginalnej kuchni i trunków, gościnności i obyczajów, poznacie wspaniałą muzykę.

Jedyne takie miejsce na świecie…

TO TOP